Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

''EΦΥΓΕ'' Η ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε την Τετάρτη 24/3, μια θρυλική μορφή των γραμμάτων και της Αριστεράς για τα μεταπολεμικά χρόνια της πόλης μας. Η Καλλιρόη Καλαντζή, καθηγήτρια Γαλλικών, στάθηκε μόνη της όρθια σε δύσκολες για τον τόπο εποχές, παρά τις κατά καιρούς διώξεις που είχε, χάρη στην γενική αποδοχή και το σεβασμό που απολάμβανε από όλη την κοινωνία του Μεσολογγίου, για το χαρακτήρα, τη μόρφωση και κυρίως το ήθος της. Στα θρανία του ξύλινου χαμηλοτάβανου σπιτιού-φροντιστηρίου της, μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών μαθαίνοντας όχι μόνο τη Γαλλική γλώσσα αλλά και μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή κουλτούρα από μια δασκάλα μποέμ, αρχόντισσα και λεβέντισσα. Η μυθική σχεδόν εικόνα της, με το τσιγάρο και το κονιάκ στο χέρι να τραγουδάει γαλλικές μπαλάντες, παραλλαγή της κινηματογραφικής Μελίνας, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη σε όσους είχαν την τύχη να μαθητεύσουν στα χέρια της. Από όλους τους μαθητές σου, καλό ταξίδι Καλλιρόη, καλό ταξίδι δασκάλα μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Η μέρα πέθανε πάνω στις ραχητικές βρώμικες στέγες. Πίσω από τα τζάμια, θολά στριμωγμένα πρόσωπα κοιτάζουνε τον κόσμο να βουλιάζει. Ύστερα είδαμε πώς δεν ήταν πρόσωπα μα οι σιωπηλές χειρονομίες του ηλιοβασιλέματος που σχεδιάζανε πάνω στα τζάμια της πολιτείας λίγη ζωή. Κι ύστερα τίποτα."

Δέν τολμούσα να σε πώ συντρόφισσα. Τότε που περίμενες με αγωνία να σου φέρω νέα από την συντρόφισσά σου και συγκρατούμενή σου, την Όρσα,
την πρώτη γυναίκα του ΝΙΚΟΥ ΜΠ.

Καλό σου ταξίδι

Μανώλης