Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ομιλία για την αρχιτεκτονική κληρονομιά

Η Αρχαιολογική -Ιστορική Εταιρεία Δυτ. Στ. Ελλάδος, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία του κ. Παναγιώτη Τουρνικιώτη, καθηγητή του ΕΜΠ, με θέμα : '' Η προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας'' .

Σάββατο 15 Μαϊου, 8 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Διδάσκει θεωρία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τον Adolf Loos, τον Le Corbusier, την ακτινοβολία του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια και την ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του "Ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής" δημοσιεύθηκε το 1999 στα αγγλικά (MIT Press) και μεταφράστηκε το 2001 στα ισπανικά (Mairea/Celeste). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικού βιβλίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων και άλλη μια φορά με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άκουσα πολύ καλά λόγια για τον ομιλητή και θα μιλήσει και για την Παλαμαϊκή απ ότι άκουσα.πάμε να τον ακούσουμε, κάτι καλό θα βγεί.

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδιά μας κάνουν μάθημα στα ΤΟΛ, γιατί κάποιοι συμπολίτες έχουν αναγορεύσει τον εαυτό τους σε προστάτες μιας κακώς εννοούμενης κληρονομιάς. Βρήκαν θέμα να ασχοληθούν σε βάρος των μαθητών, ενώ δεν έχουν ασχοληθεί με άλλα δημόσια κτήρια πραγματικά διατηρητέα καταρρέουν. Με την τακτική τους (προσφυγή στο ΚΑΣ)αντί να βοηθήσουν να γίνει το σχολείο του 1ου Γυμνασίου οδηγούν σε αδιέξοδα.

Διονύσης είπε...

"Η προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας";

Τι κρίμα,
σαν ανέκδοτο ακούγεται.

Στη δύσμοιρη τούτη χώρα επικρατεί η πασοκοδεξιά αντίληψη, της μεταφοράς συντελεστών... και της "αναμονής" (ναι εκείνα τα σίδερα στις ταράτσες των κτιρίων), των παραγκών στις ταράτσες και στα μπαλκόνια, της απόλυτης περιφρόνησης κάθε πολιτιστικής κληρονομιάς και της απόλυτης αυθαιρεσίας και καταπατήσεων εθνικών γαιών (πρωτοσταντούντων των αστείων ρασοφόρων).

Τι σχέση έχει ο σημερινός κάτοικος του ελλαδικού με την αισθητική;

Αν θυμάμαι καλά,
ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας (αλήθεια, έχουμε δημοκρατία;),
κος Στεφανόπουλος, λίγο πριν αποχωρήσει έκανε έκκληση προς όλους μας, για να ανεβάσουμε όσο μπορούμε την αισθητική μας.

Γιατί λαός που δεν έχει αισθητική οδεύει προς την βαρβαρότητα.

Μήπως όμως ήδη αποτελούμε μια κοινωνία καθόλα βαρβάρων, παράσιτων, ανάλγητων, μικρόψυχων, μικρόνοων...