Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πολιτισμένες πόλεις - Απλές λύσεις (μέρος γ΄).

Τρίτο και τελευταίο μέρος στην ενότητα ''Πολιτισμένες πόλεις'':

Στη σημερινή ανάρτηση θα κάνουμε αναφορά στη διαχείριση του πρασίνου στα τουριστικά σημεία των πόλεων και πως με απλά πράγματα και παρεμβάσεις δημιουργούν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δεν μιλάμε φυσικά για τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας ούτε για το δάσος της Βουλώνης. Μιλάμε και παρουσιάζουμε απλές και φτηνές λύσεις, συνηθισμένα υλικά, όμορφες ιδέες . Ας δούμε τι κάνουν λοιπόν σε κάποιες πόλεις πιο προχωρημένες από τη δική μας:

Ζαρντινιέρες παντού, ξύλινες ή τσιμεντένιες με εποχιακά φυτά και λουλούδια, σε σημεία όπου κυριαρχεί το τσιμέντο και η άσφαλτος. Εκμετάλλευση οποιουδήποτε χώρου προσφέρεται για φύτευση (βρύσες, σκάλες, κλπ, μέχρι και υπέργειες κατασκευές φυτεύονται). Αποφυγή υδρόφιλων φυτών για οικονομία νερού και εύκολη συντήρηση. Δέντρα χαμηλής απαίτησης σε νερό αλλά με καλή πυκνότητα ώστε να δημιουργούν σκιά στα φυτά που καλύπτουν από κάτω τους. Αναρριχητικά φυτά (πχ κισσός) όπου υπάρχουν διαθέσιμες επιφάνειες, τα οποία είναι φθηνά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αναπτύσσονται γρήγορα και καλύπτουν ταχύτατα σημεία τα οποία δεν είναι καλαίσθητα δημιουργώντας πανέμορφες γωνιές. (Το κιόσκι μπροστά στην καταπράσινη κάθετη επιφάνεια είναι περίπτερο. Έτσι, για να παίρνουμε ιδέες ότι υπάρχει και αυτή η έννοια του περιπτέρου). Δημιουργία νησίδων με πολύχρωμα άνθη μέσα στις μεγάλες επιφάνειες με γκαζόν. Ακόμη και μια σκέτη γλάστρα με ένα λουλούδι δίνει ξεχωριστή νότα δίπλα σ' ένα παγκάκι. Δημιουργία παιδικών χαρών στα αλσύλλια ή σε μια απλή συστοιχία δέντρων. Γλάστρες κρεμαστές ακόμη και στις κολόνες φωτισμού!!

Σημαντική φυσικά η συμβολή ιδιωτών και κυρίως επαγγελματιών στην εμφάνιση της πόλης. Με πρωτότυπες ιδέες προβάλουν τα καταστήματά τους και προσελκύουν πελάτες και τουρίστες. Από αυτό όμως όλοι κερδίζουν. Και αυτοί οι ίδιοι και η πόλη. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Η τελική συνολική εικόνα είναι αυτό που μετράει και το τι εντύπωση προσλαμβάνει και αποκομίζει ο επισκέπτης.

Σίγουρα το κλίμα της περιοχής μας δεν βοηθάει ώστε να έχουμε απαιτήσεις να γίνουμε ...Πήλιο. Με τη συμβολή όμως των ειδικών επιστημόνων (και όχι με απευθείας αναθέσεις και μετά απευθείας κατασχέσεις) μπορεί να βρεθούν οι κατάλληλες συνθέσεις φυτών και λουλουδιών ώστε να αναμορφωθεί άρδην η εικόνα της πόλης μας. Να επισημάνουμε εδώ τη μεγάλη ευθύνη κάποιων ανεύθυνων συμπολιτών μας, οι οποίοι κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των φυτεύσεων που κατά καιρούς έχουν κάνει οι δημοτικές αρχές. Στην παλιά δυτική περιμετρική το πρωί τα φύτευαν, το βράδυ τα ξήλωναν και στους πεζόδρομους του κέντρου πόσα δέντρα δεν κατέστρεψαν προκειμένου να μη χάσουν ένα τραπέζι και μερικές καρέκλες ή τις υπέροχες βουκαμβίλιες γιατί είχαν ταλαιπωρία στο σκούπισμα; ( γύρω στα 100 ευρώ πρέπει να κάνει μια ηλεκτρική σκούπα κήπου...). 

Η αύξηση του πράσινου στις πόλεις, πέρα από το αισθητικό μέρος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προσέλκυση τουριστών, βελτιώνει σημαντικά και το μικροκλίμα της περιοχής, ρυθμίζοντας την θερμοκρασία και τις άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους (οξυγόνωση, υγρασία κ.α.) Αυτό θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο τα επόμενα χρόνια, όταν η άνοδος της θερμοκρασίας θα κάνει τη ζωή αφόρητη σε πολλές νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Παρά τις δημοτικές εξαγγελίες για υποδειγματική λειτουργία και της υπηρεσίας πρασίνου, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική. Μια ματιά στους δημόσιους χώρους ευθύνης του δήμου ή του λιμενικού ταμείου είναι ενδεικτική. Οι μικρές πλατείες, ο δρόμος της Τουρλίδας, η πλατεία με το άγαλμα του Παλαμά και ο χώρος δίπλα στον Ανεμόμυλο (όπως και το υπόλοιπο λιμάνι, που είναι σημεία με μεγάλη κίνηση), έχουν πνιγεί στα αγριόχορτα (για τα σκουπίδια δεν ξαναλέμε, τα συνηθίσαμε πλέον). Οι νέες ζαρντινιέρες στην πλατεία Μπότσαρη θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με λουλούδια ώστε να φανεί πολύ καλύτερη η ανάπλαση. Ήδη φυτρώνει αγριάδα και σε λίγο θα τις γεμίσει.

Ας δούμε ότι το θέμα αυτό μας αφορά όλους. Ας βοηθήσουμε να γίνει η ζωή μας ομορφότερη.

υγ. Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους δεν θα γράψουμε ακόμη. Βάλαμε τη φωτογραφία για να δείξουμε πόσο απέχουμε ακόμη από του να θεωρούμαστε σύγχρονη πόλη...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ , ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ , ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ .
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΑΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ .
ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΤΩ ΤΗ ΓΟΠΑ ή το ΧΑΡΤΙ , ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ , ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΙΔΙΑ .

ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ :" ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ..."

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ.
ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ, ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ,ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΛΠ.

ΟΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

proxvrhmenes idees ..i kafrila omos stin poli mas alla pelazei

Ανώνυμος είπε...

Με Κυτάγια, Μαστραπά, Σπανό, Κατσίνα και Λαδόγιαννο περιμένεις αισθητική. Δεν είστε καλά μου φαίνεται. Ζείτε σε φανταστικό κόσμο. Για συνέλθετε λίγο.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λες.
Όμως πολλές περιοχές του Μεσολογγίου έχουν κατακλυστεί από "αγριάδες".Πχ.η περιοχή δίπλα από τη motivo,το γήπεδο και αλλού.
Η πάλαι ποτέ ένδοξη πόλη μας,εδώ και δεκαετίες μοιάζει να έχει αφεθεί σε αυτόματο πιλότο που,φυσικά, την οδηγεί σε παρακμή.
Φθάσαμε 2010 και το Μεσολόγγι είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της χώρας που στερείται βασικών αθλητικών υποδομών, όπως κλειστού κολυμβητηρίου και ταρτάν στίβου.
Φθάσαμε 2010 και οι τρεις είσοδοι-έξοδοι της πόλης δεν αρμόζουν ούτε σε χωριό.Απλά αντιπαραβάλλετε την είσοδο του Νεοχωρίου.
Φθάσαμε 2010 και η βασική "πλάζ" της πόλης στην Τουρλίδα είναι χειρότερη από ποτέ.Και αντί να φθάνει μέχρι τις εκβολές του Ευήνου,στα 150m σου απαγορεύεται η είσοδος(Αλυκές γαρ).
Φθάσαμε 2010 και το Μεσολόγγι ακόμη να εκμεταλλευτεί το υδάτινο στοιχείο που το περικλύζει,π.χ.σύνδεση με Ιόνια νησιά.Σχεδόν πάντα στην Ελλάδα πρόοδος,πλούτος,πολιτισμός έρχονται από τη θάλασσα(αρχαία Αθήνα,Κόρινθος,μινωική Κρήτη,Ίωνες)
Είναι απίστευτα οξύμωρο αυτό που συμβαίνει με το Μεσολόγγι,την πόλη που βοήθησε όσο καμία άλλη στην απελευθέρωση της Ελλάδας.Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας να ακμάζει(ναυπηγεία,εμπορικός στόλος,επαφές με Δύση,Παλαμιαία Ακαδημία)και επί νεοελληνικού κράτους να παρακμάζει(ειδικά μετά το 1900).
Αν συγκρίνουμε το Μεσολόγγι με γειτονικές πόλεις-Ναύπακτο,Βραχώρι,Πρέβεζα,Πύργο- μάλλον θα μελαγχολήσουμε.
Πριν λίγο καιρό αναρτήσατε το ευστοχότατο άρθρο "Αννίβας ο Βραχωρίτης".Άραγε ο Αννίβας ο Μεσολογγίτης τι κάνει,με τι ασχολείται;Υπήρξε άραγε ποτέ;Κι αν ναι,που έχει χαθεί;Υπνωτίστηκε από τα νερά της λιμνοθάλασσας ή χάθηκε κάπου στον πεζόδρομο και μεταλλάχθηκε σε "ουζοπνίχτη" και ξέχασε το ρόλο του;
Η φύση σιχαίνεται τα κενά και τα καλύπτει.Ειδικά η Ιστορία απεχθάνεται τα κενά εξουσίας και τα αντικαθιστά με την πρώτη ευκαιρία.Όταν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί εκφυλίστηκαν και στάθηκαν αδύνατοι στην κρίση της,τους αντικατέστησε με Ρωμαίους και Οθωμανούς αντίστοιχα.Έτσι και στις μέρες μας,στην Αιτωλοακαρνανία,το κενό ανάπτυξης,εξουσίας κ.λ.π. που δημιουργεί το παρακμάζον Μεσολόγγι,φιλοδοξούν να το καλύψουν οι γείτονικοί Βραχωρίτες.Ήδη έχουν πετύχει αρκετά και καλά κάνουν.Στο συμφέρον της πόλης τους αποσκοπούν.Άλλωστε το Βραχώρι(Αγρίνιο,εδώ και μερικές δεκαετίες)μεταπολεμικά αναπτύσσεται ταχέως,εν αντιθέσει με το Μεσολόγγι,που ούτε έστω βραδέως δεν αναπτύσσεται!
Υπάρχει άραγε ελπίδα για το ιερό "αλωνάκι";Θα εκσυγχρονιστεί,θα αναπτυχθεί ή θα τεθεί στο περιθώριο,καθώς τα χρόνια θα κυλούν και οι όποιες ευκαιρίες του θα χάνονται ανεπιστρεπτί;
Οψόμεθα...

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΩΡΑΚΙΑ, ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ.Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες 10.40 αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.Οι δημοτικοί σύμβουλοι που λές συνεχίζουν να πωλούν εκδούλευση σε απονήρευτους συμπολίτες μας και να τους ταζουν φύκια για μετεξωτές κορδέλλες

Ανώνυμος είπε...

γιατι δεν λετε τα πραγματα με το ονομα τους . μια ειναι η κυρια που δημιουργει ολο αυτο το προβλημα. αλλα οι υπευθευνοι θα πρεπει να ψαξουν κατα ποσο εχει το δικαιωμα να ομιλει για νομιμοτητα.