Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αυτοδιοικητική μας απραξία

Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2010 στην εφημερίδα του Αγγελοκάστρου <<Το Αγγελόκαστρο>> και είναι δηλωτικό του τρόπου που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της  διχοτομημένης επαρχίας Μεσολογγίου την ενταξή τους στον Διευρυμένο Δήμο Αγρινίου, ο οποίος όπως φαίνεται στον πίνακα που παρατίθεται καταλαμβάνει έκταση 1.229.330 τμ.  Όπως θα διαπιστώσετε, ανεξάρτητα από τις στρατηγικές που διαμορφώθηκαν στα Δημοτικά Συμβούλια, αρκετοί κάτοικοι των αποσπασμένων Δήμων της επαρχίας Μεσολογγίου επιθυμούσαν την συνένωσή τους  με το Δήμο μας, εν αντιθέσει με εμάς  (ενν. τις Αρχές μας..) που σφυρίζαμε αδιάφορα, παραδομένοι στην υπεροπτική  διάσταση της  ιστορικής γονιδιακής μας ιδιαιτερότητας. Υπενθυμίζουμε ότι σε περίοδο που Δήμοι με μικρή δυναμική και ελάχιστη πλυθυσμιακή βάση προσπαθούν ακολουθώντας την δικαστική οδό να αναστείλουν την ανορθολογική κατανομή  και χωροταξία του Καλλικράτη, ο Δήμος Μεσολογγίου και οι φορείς αυτού διάγουν αφασιακά το σύνηθες της καθημερινότητάς τους.                                                   
'' ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ΔΗΜΟ
Με ιδιαίτερη χαρτά μας γνωστοποίησαν ότι ο Δήμος Αγγελοκάστρου (Δ.Δ. Αγγελοκάστρου, Λυσιμαχίας και Κλεισορρευμάτων) θα ενταχτούν οριστικά πλέον και με σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δήμο Αγρινίου. Οποία χαρά;
Μια μικρή αναδρομή θα μας βοηθήσει κάπως να αντιληφθούμε τις διεργασίες, τις διαμορφώσεις και τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά το Αγγελόκαστρο. Από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους με διάφορες ονομασίες ανήκαμε στην επαρχία Μεσολογγίου είτε αυτόνομοι ως κοινότητα είτε ενταγμένοι σε δήμο με ό,τι αυτό συνεπάγονταν. Μέσα από αυτή την κατάσταση μακροημέρευε η Κοινότητα Αγγελοκάστρου και περνούσε τις ανάγκες της και τις πολιτικές της φάσεις και τις κομματικές κατευθύνσεις ανάλογα με τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες.
Ερχόμαστε στο σήμερα στις σημερινές διεργασίες που ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο ίσως και περισσότερο με το σχέδιο «Καλλικράτης» για να αποφασίσουμε ή για να αποφασίσουν τη μετέπειτα πορεία και θέση του Δήμου Αγγελοκάστρου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι συζητήσεις και οι διεργασίες σε τοπικό και κομματικό επίπεδο χρονοβόρες, με την έννοια της μακράς πορείας, που δεν οδηγούσαν σε οριστικές αποφάσεις και με κριτήρια ορθολογικά και προς το συμφέρον του Δήμου μας. Από τις αρχές των διαβουλεύσεων και των πολύωρων αναζητήσεων εφικτών προτάσεων και λύσεων κανείς δεν αποκάλυπτε τις προθέσεις του και κανείς δεν συνομολογούσε συνδυασμούς για έναν νέο Δήμο που να εμπεριέχει και το δικό μας.
Εικασίες του τύπου ακούγεται αυτό ακούγεται εκείνο υπήρχαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξεύρεσης του πιθανού λειτουργικού σχήματος με πιο πιθανή και η οποία είχε κυκλοφορήσει ευρέως και στο διαδίκτυο να ενωθούμε με το Δήμο Μεσολογγίου συν το Δήμο Αιτωλικού.
Αλλά άλλα μεριμνούν και επεξεργάζονται οι «ανεξάρτητες» και ανεξάντλητες δυνάμεις των κομματικών συνελεύσεων και διαβουλεύσεων.
Με κίνητρα και κριτήρια της ισχυρής παρουσίας της πόλης του Αγρινίου οδεύουμε προς τη σύνδεση με το δήμο Αγρινίου και τους όμορους δήμους.
Το σκεπτικό; Η δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου Αγρινίου, ισχυρού απέναντι σε ποιους; Ισχυρού απέναντι σε τι; Ισχυρού με κομματικά κριτήρια; Ισχυρού με τη μορφή του πολυπληθέστερου δήμου; Δείτε τον πίνακα (παραπλεύρως) και θα καταλάβετε το ποιοι ωφελούνται τι εννοούμε όταν γράφουν και λένε ισχυρό Δήμο Αγρινίου.
Αν θεωρήσουμε ότι ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτυγχάνουμε με τη δημιουργία ενός Δήμου πολυπληθούς υπερτονίζοντας τη δυναμική της πόλης του Αγρινίου μάλλον κάπου έχουμε κάνει λάθος. Πού βρίσκονται οι ισόρροπες δυναμικές ανάπτυξης, οι ισόρροπες προοπτικές της ευελιξίας και διαφορετικής κουλτούρας, πού είναι το θάρρος της αυτοδιοίκησης; Μήπως η ατζέντα της ισχυρής θέσης βρίσκεται στο πολιτικό βάθρο της εκλογής βουλευτών, στην απορρόφηση κονδυλίων λόγω ισχυρού πληθυσμιακού δήμου και όχι στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας; Μήπως βρίσκεται κρυμμένο στις κομματικές - όχι πολιτικές - επιδιώξεις όποιων ενδιαφέρονται για τις θέσεις και τις κινήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ανάδειξη αυτών που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα της κρίσης και της σπατάλης, της αδιαφορίας και της χρεοκοπίας;
Θεωρώ ότι με την επιλογή αυτή (εκφράζω προσωπική άποψη) ο δήμος Αγγελοκάστρου θα χάσει αρκετά και δεν θα ευνοηθεί στην προοπτική της ανάπτυξης και της δυναμικής του παρουσίας, ενώ αντιθέτως εάν ενσωματώνονταν στο δήμο Μεσολογγίου θα είχε καλύτερη τύχη, μακάρι να διαψευσθώ.
Με τη δημιουργία της Ιόνιας Οδού η προσέγγιση γίνεται πιο γρήγορα, η μικρή πληθυσμιακή συσχέτιση ευνοεί την εξυπηρέτηση στις Υπηρεσίες του δήμου αλλά και των Δημοσίων Υπηρεσιών. Και για λόγους ιστορικούς και θεσμικούς θα ήταν εφικτή η ένωση - σύνδεσή μας με το Μεσολόγγι. ''

ΔΗΜΟΣ
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΕΚΤΑΣΗ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΑΓΡΙΝΙΟΥ
10
68
1.229.330
95.735
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
3
19
680.372
35.156
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
6
67
876.218
29.146
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
3
27
1.090.954
21.494
ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
3
16
660.712
18.379
ΑΣΤΑΚΟΥ
3
19
590.113
14.071
ΘΕΡΜΟΥ
-
23
333.701
9.304

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πασοκ και
το λουρί της μάννας...

αφού πέτυχε το Αθηνοκεντρικό σύστημα και
ανέβασε την Ελλάδα...

συνεχίζουν να κατασκευάζουν
μικρές Αθήνες!

Που να βρεθεί η ντροπή
για τους γελοίους;

Ανώνυμος είπε...

Ξερετε τι ειπε ο χτες ο Μοσχολιος στην ομιλια του?
Μας κατηγορουσαν για μεγαλοιδεατισμο κλπ (εννοουσε Μακρυνεια και γυρω περιοχες).
Αλλα τωρα ηρθε η στιγμη και δικαιωθηκαν!
Εμεις, κλεισμενοι στους εαυτους μας, στον κοσμο μας, ουτε χαλκεια δεν πηραμε.
Τα χαλια μας.
Με τους αχρηστους που κυβερνουν κι εχουν το θρασσος να ξαναζητουν ψηφο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή προσέγγιση του φίλου από το πάλαι ποτέ Αγγελόκαστρο της επαρχίας Μεσολογγγίου. Αλλά ποιοι από τους πολιτικούς άρχοντες του Μεσολογγίου φρόντισαν να κάνουν τις απαραίτητες προσεγγίσεις; Ο επικίνδυνος Λαδόγιαννος που ήθελε για συνδημότες μόνο όσους είχε ασθενείς ή ο Τέγας που ήθελε μόνο την Χάλκεια;;;;

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαμε πλήρη αποτυχία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την πόλη : Καλλικράτης, πανεπιστήμιο, Εφετείο, Ακαδημία Ελευθερίας, αρχαιολογικό μουσείο, Νοσοκομείο, σχολεία(δεν χτίζεται τίποτα καινούργιο), Διοικητήρια Π.Υ. και Αστυνομίας και άλλα πολλά. Παρόλα αυτά κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους επιτυχημένους και είναι πάλι υποψήφιοι για να μας χαντακώσουν για άλλη μια δεκαετία αφού κατά αυτούς φταίνε μόνο οι άλλοι. Οι κακοί Υπουργοί, οι κακοί βουλευτές, το κακό Αγρίνιο κλπ. Κρίμα για τούτη την όμορφη πολιτεία!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι κουραφέξαλα είναι αυτά βρε παιδιά. Το Αγγελοκαστρο μπορεί να ανήκε στην επαρχία μας αλλά ποτε δεν είχαμε σχέση μαζί του. Ούτε καν αστική συγκοινωνία δεν είχαμε. ΜΕ το Αγρίνιο συναλλάσονταν οι άνθρωποι. Και τι παραπάνω θα μας προσέφερε το Αγγελόκαστρο των 1.000 κατοίκων; Προφανώς τίποτε. Να πούμε για τον Γαλατά, το Περιθώρι ναι. Αλλά για το Αγγελόκαστρο!!!

Ανώνυμος είπε...

12.22 pos kanei kra oti eisai Agriniotis..

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε 9.58 που σου φταίνε ο Λαδόγιαννος και ο Τέγας, που ήταν και οι μόνοι που ήταν παρόντες σ'αυτούς τους μικρούς αγώνες, πες μας που ήταν ο ΨΑΡΑΚΗΣ, ο ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ, ο ΣΩΚΟΣ, και οι λοιποί σωτήρες μας;
Πουθενά , και πιθανόν τους κράταγες και σύ παρέα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 5.47 εγώ έκανα μία παρατήρηση. Είμαι ένας νέος που ζω σε αυτή την πόλη και σίγουρα δεν κράταγα σε κανένα παρέα. Επίσης εγώ σε αυτούς που είπες μπορώ να προσθέσω κι άλλους (Πρεβεζάνο κλπ). Η ουσία είναι ότι οι όποιες προσπάθειες έγιναν αναποτελεσματικά και άκαιρα(συνήθως κατόπιν εορτής) Οι μεγάλοι στόχοι θέλουν και πρόγραμμα και συνεχή προσπάθεια για επιτευχθούν. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι κανένα από τα παραπάνω θέματα δεν λύθηκε με κάποια επιτυχία για την πόλη. Τυχαίο; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΧΤΗΚΑΝ