Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωτοφανές παρασκήνιο πίσω από τα χρίσματα

Ένα πρωτοφανές σκηνικό που όμοιό του δεν θυμόμαστε τα τελευταία χρόνια, εξυφαίνεται το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο της παροχής χρισμάτων από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υποχθόνιος πόλεμος, πισώπλατα μαχαιρώματα, συκοφαντίες, εξυβρίσεις, δολοπλοκίες, ίντριγκες, παραιτήσεις, (μόνο ροζ σκάνδαλο δεν είδαμε ακόμη, αλλά δεν απογοητευόμαστε..) συνθέτουν ένα πεδίο πρωτόγνωρης αντιπαράθεσης όπου όλοι θέλουν και κανείς δεν αποδέχεται. Καθοριστικός, αλλά εκτός πάσης θεσμικής δικαιοδοσίας, ο ρόλος των τοπικών βουλευτών οι οποίοι σε ρόλο σερίφη επιχειρούν άκομψα να επιβάλλουν τους ''δικούς'' τους υποψηφίους και να τους σπρώξουν να εκλεγούν ώστε να ‘’κλειδώσουν’’ τα νέα καλλικρατικά φέουδα.
Ζήσαμε επί δίμηνο σχεδόν το δράμα της επίκλησης και χρονικά αδικαιολόγητης προσμονής από τη ΝΔ, της καταφατικής απάντησης του κ. Κοντού, ο οποίος  επεφύλασσε σκωτσέζικο ντους για τους οπαδούς της απαντώντας αρνητικά,  αφήνοντάς τους μετέωρους  50 μέρες πριν τις εκλογές και χωρίς εναλλακτική λύση ευρείας και κοινής αποδοχής. Η όλη στάση του κ. Κοντού αποδεικνύει ότι προφανώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί επιτυχώς και τα κοινά σε περίπτωση εκλογής του, καθότι όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες πρέπει να διακρίνονται για την αποφασιστικότητά τους, τη σταθερή και όχι επαμφοτερίζουσα στάση τους, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, και εν γένει να επιδεικνύουν χαρακτηριστικά που εμπνέουν εμπιστοσύνη και σιγουριά σε συνεργάτες και απλούς πολίτες. Δεν ήρθε εξ απήνης η επιφοίτηση του πνεύματος για να επικαλεστεί έλλειψη προετοιμασίας, εκκρεμείς πανεπιστημιακές υποθέσεις,   ζητήματα τόπου διαμονής, οικογενειακά βάρη ή οποιοδήποτε άλλο ανασταλτικό παράγοντα, ώστε να χρειαστεί 2 μήνες  να αποφασίσει για να πει εν τέλει ΟΧΙ. Αυτά τα ζητήματα ή τα έχεις κατά νου και ξεκαθαρισμένα ώστε να περιμένεις την κατάλληλη συγκυρία να εμπλακείς ή τα έχεις  de facto  απορρίψει και αρνείσαι κατευθείαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν απαράδεκτη η επί τόσο διάστημα ολιγωρία του εφόσον επρόκειτο να αρνηθεί την πρόσκληση υποψηφιότητας. Από την άλλη, αδικαιολόγητη θεωρείται και η αναμονή ενός κόμματος για τόσο μεγάλο διάστημα αλλά και η ένδεια εναλλακτικών προτάσεων, τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια στένευαν ασφυκτικά και η πιθανότητα να μην βρεθεί τελικά υποψήφιος φάνταζε απειλητική. Τα περιθώρια να το σκεφτεί ο οποιοσδήποτε έπρεπε να είχαν τελειώσει προ μηνών.
Στο χώρο τώρα του ΠΑΣΟΚ, μετά από την απρόσμενη παραίτηση του Γ. Ψαράκη, το πεδίο θυμίζει ναρκοπέδιο. Το ‘’δεν ήξερες, δε ρώταγες; ‘’  ταιριάζει γάντι στη περίπτωσή του. Δεν αρκεί να είσαι ηθικός και έντιμος για να έχεις την έξωθεν καλή μαρτυρία, πρέπει να αποδεικνύεσαι και χαλκέντερος ώστε να διαχειριστείς τέτοιες και χειρότερες καταστάσεις που αν δεν τις περίμενες, τότε είσαι εκτός πραγματικότητας. Εδώ πρόκειται να τα βάλεις με θηρία από πάσης πλευράς και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το τι θα συναντήσεις. Αυτοί που έρχονται σε παρελάσεις, λιτανείες και πανηγύρια με τα κοστουμάκια και τα ταγεράκια, σε σφιχτοχαιρετάνε με πλατιά χαμόγελα και σου χτυπάνε συντροφικά τη πλάτη, αυτοί θα σε στείλουν στα τάρταρα μόλις δοθεί ευκαιρία, εάν δεν είσαι της απολύτου αρεσκείας τους και του χεριού τους. Άσχετα από το αν ήταν η καταλληλότερη επιλογή αυτή που έκανε το ΠΑΣΟΚ, εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι κάποιοι έκαναν λάθος υπολογισμούς. Ο  Γ. Ψαράκης, προερχόμενος από πρόσφατη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές, γνώστης της περιοχής, με προίκα περισσοτέρων των 10000 ψήφων, έρριψε την ασπίδα του μόλις τα πράγματα ζόρισαν, δείχνοντας ότι δεν ήταν γνώστης προσώπων και καταστάσεων  αλλά ούτε και προετοιμασμένος να τα αντιμετωπίσει.. Όταν αυτός έκανε αγώνα να προσελκύσει αξιόλογα άτομα για να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του, βουλευτές εξ Αγρινίου ορμώμενοι, συνέτρωγαν με τον εκλογικό αντίπαλό του Γ.Αναγνωστόπουλο.
Από την άλλη, αν και στη διαδικασία επιλογής από το κόμμα είχαν συμφωνήσει ότι οι ''ά -χριστοι'' θα ακολουθούσαν και θα στήριζαν τον χρισμένο, εν τούτοις επικαλούμενοι διάφορους λόγους, κοινώς τον ‘’άδειασαν’’. Ο  πλέον προετοιμασμένος  για εκλογές ήταν μάλλον ο Γ. Τέγας, ο οποίος  έχοντας εμπειρία, πρόσφατο συνδυασμό και αδιάκοπες επαφές, δικαίως περίμενε την ανανέωση της επιλογής του και φυσικά δυσαρεστήθηκε από τον αποκλεισμό του.  Όλα αυτά τα χρόνια όργωσε την περιοχή του νέου δήμου, κάνοντας νέες γνωριμίες και στήνοντας γέφυρες ώστε να είναι έτοιμος όταν θα δινόταν η εντολή. Ήταν ίσως ο μόνος που μπορούσε να ‘’παίξει’’ τους αντιπάλους  στο γήπεδό τους, γνωρίζοντάς τους  καλύτερα από τον καθένα, όντας ντόπιος και εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος και έχοντας περισσότερο σαφή εικόνα των τεκταινομένων στο κέντρο του νέου δήμου.
Ο Π. Κατσούλης δούλεψε επίσης  συστηματικά το διάστημα που διετέλεσε αντινομάρχης, κάνοντας κρίσιμες γνωριμίες, εκδίδοντας βιβλία και διοργανώνοντας ανοιχτές εκδηλώσεις παρουσίασής τους, υποχρεώνοντας κόσμο μέσα από τη διαδικασία εκδηλώσεων συλλόγων, επιχορηγήσεων και γενικά βοηθώντας παντοιοτρόπως λόγω της θέσης του. Φαίνεται ότι είχε συγκεκριμένο και συγκροτημένο οργανόγραμμα στο μυαλό του, γνωρίζοντας τον  μεθοδικό τρόπο με τον οποίο δουλεύει. Τελευταία μάλιστα ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Γ. Αναγνωστόπουλο όταν ο τελευταίος διαισθάνθηκε ότι επιχειρούσε να βάλει πόδι στα λημέρια του.
Τώρα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, κινδυνεύοντας σοβαρά να πάει στις εκλογές χωρίς επίσημο εκπρόσωπό του. Οι  αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και οι ύποπτες υπαναχωρήσεις, φαίνεται  σαν  να επιδιώχτηκαν σκοπίμως από κάποιους ώστε το κόμμα να φτάσει στις εκλογές απροετοίμαστο. Πολύ δύσκολα θα αναλάβει κάποιος από τους επιλαχόντες τη σκυτάλη, με τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, εάν δεν υπάρξουν  σαφείς και ξεκάθαρες συνθήκες στήριξης από το κόμμα και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής παρουσία του με πρόκριση τουλάχιστον στο δεύτερο γύρο.
Το παράδοξο εδώ σ’ αυτές τις εκλογές είναι ότι φτάσαμε στο σημείο, εκλεγμένοι βουλευτές να στηρίζουν απροκάλυπτα υποψηφίους άλλους από αυτούς που έχουν τα κόμματά τους επιλέξει. Το θράσος δε ορισμένων έχει φτάσει στο σημείο να απειλούν ξεδιάντροπα και προκλητικά τον υποψήφιο που δεν είναι της αρεσκείας τους απειλώντας και καθυβρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση.
Κάτι τέτοιο φαίνεται, σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες, να συνέβη και στην περίπτωση του Γ. Πρεβεζάνου ο οποίος εσπευσμένα χτές το μεσημέρι συναντήθηκε με τον  Α. Σαμαρά για να του εκθέσει τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του. Στην περίπτωση Πρεβεζάνου, εκτιμήθηκε η ειλικρινής, σαφής  και κομματικά έντιμη στάση που κράτησε εν αναμονή της απάντησης του Π. Κοντού ώστε η ΝΔ του έδωσε σχεδόν τιμητικά το χρίσμα παρά τις αφόρητες και εκτός ορίων πιέσεις βουλευτή για επιλογή του Ν. Μουρκούση. Ο τελευταίος εκτέθηκε με την μη αποδεκτή πολιτικά συμπεριφορά του, όταν από τη μια δήλωνε πως έχει το χρίσμα – βασιζόμενος προφανώς στην παρέμβαση του βουλευτή του- και από την άλλη κινούταν στο μεταίχμιο μεταξύ κόμματος και ανεξαρτητοποίησης.
Ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος και η αγωνία θα κορυφώνεται μέχρι να ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο. Οποιαδήποτε έκπληξη ή ανατροπή των δεδομένων μπορεί να συμβεί  ανά πάσα στιγμή.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, σε ποια πολιτική δημοκρατική και σοσιαλιστική απαντάται ως πολιτική επιλογή το ξεπούλημα της χώρας, οι «απελευθερώσεις» των αγορών, η αδιαφορία για τα προβλήματα του λαού, η παράδοση όλης της οικονομίας στις τράπεζες και στο πολυεθνικό κεφάλαιο;
Αυτά και άλλα πολλά πρεσβεύει, επιτελεί και προπαγανδίζει χωρίς αιδώ το ΠΑΣΟΚ του σήμερα. Το νεοταξικό ΠΑΣΟΚ της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού.
Το άγος της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτοί που μετάλλαξαν ένα κόμμα ελευθερίας, δημοκρατίας και σοσιαλισμού, σε ένα κόμμα που πρεσβεύει και πράττει τα ακριβώς αντίθετα.

Παντού θα μας βρουν απέναντι, σε κάθε πολιτική, σε κάθε επιλογή, σε κάθε εκλογή. Μέχρι να ξεκουμπιστούν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ όλοι αυτοί οι λεροί λιγούρηδες, που το καταστρέφουν και καταστρέφουν μαζί του το πιο δημιουργικό και αγνό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Οι ιδεολογίες δεν αλλάζουν !!!.

Θα μας δουν στις εκλογες.

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ (?) ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ.
ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΕΔΩ , ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΣΟΔΟΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ Τ @ΡΧΙΔΙ@ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΛΙΒΑΝΟ Ή ΕΝΑΝ ΒΕΡΕΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ Τ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ.
ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ.
ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΕΦΕΤΕΙΑ , ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ , ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ , ΤΑ ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ , ΟΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΓΑΪΔΑΡΟΥΣ ΣΑΝΟ (ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ , ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ).
Ο ΜΠΟΜΠΟΡΑΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ..
Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

πα.σο.κ,
η χειρότερη μορφή κοινωνικού καρκινώματος.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ , ΚΑΙ ΤΗΣ Ν.Δ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΥΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ
ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΟΥΝ...

Ανώνυμος είπε...

50 Κάτοικοι 62 Υποψήφιοι Δήμαρχε Ε ποιός σας φταίει .Είδατε οι Αγρινιώτες ; Τραβάνε τον Αντωνοπουλο και τον Κάνουν Αντιπεριφερειάρχη τρομάρα του. Εσας ούτε που σας λογαριάζουν γιατί ποιόν να πρωτοκάνουν Αντιπεριφερειάρχη . Φίλοι όλοι για τα Αριστερα να δώσετε μύνημα. Τολμήστε το.

Ανώνυμος είπε...

Μαυρο όλοι στον Αναγνωστόπουλο.... όχι αλλη σαπίλλα στο Μεσολόγγι

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς ότι και να γίνει το Μεσολόγγι τοχουν σβήσει απο το χάρτη. το χειρότερο όλων ότι οι κάτοικοί του δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να πριμοδοτούν τους δημίους του
"εκ σαλτσίνου"

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΘΕΟΥ - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕ ΚΑΝΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΙ Ο ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ...
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ...
ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΤΕ , ΒΓΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ . Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ !!

Ανώνυμος είπε...

Ο Λαδόγιαννος δεν ξαναβγαίνει όσο και αν το παλεύουν τα τσιράκια του. Αλλά και εσύ iera polis πολύ τέγα υποστηρίζεις μωρ΄αδερφάκι μ΄... Δηλαδή μας λες να ξαναψηφίσουμε έναν που όλη την ώρα κυκλοφορεί στις πλατείες και τις καφετέριες, είναι αργόσχολος και παρακαλάει για το χρίσμα; Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση σου απέναντι στον τόπο;