Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Παρέμβαση Σ. Γιαννακά για ΕΛΓΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση για την αναδιάρθρωση του ΕΛ.Γ.Α., πραγματοποίησε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων. Η Βουλευτής στην ομιλία της αναφέρθηκε, στην ανάγκη να οδηγηθεί ο αγροτικός τομέας  σε μια αναπτυξιακή τροχιά, η οποία θα είναι βιώσιμη, θα παράγει πλούτο για τη χώρα, θα δημιουργεί εισόδημα στον αγρότη και στην ελληνική περιφέρεια. Επισήμανε τις πολλές αστοχίες των πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν σε έναν καταχρεωμένο και απαξιωμένο ΕΛ.Γ.Α. Συγκεκριμένα η Βουλευτής τόνισε:
«Τα χρέη του Οργανισμού, αγγίζουν τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα μιας παράλογης διαχείρισης. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η προώθηση μιας βιώσιμης οικονομικά και θεσμικά πολιτικής πρότασης, για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του γεωργοασφαλιστικού συστήματος και του ΕΛ.Γ.Α. Ενός συστήματος το οποίο καλείται να αντεπεξέλθει μέσα σε δυσμενείς συνθήκες και το γνωρίζω πολύ καλά μιας και προέρχομαι από έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό την Αιτωλοακαρνανία.»
Παράλληλα αναφέρθηκε στις πτυχές του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας:
«Στόχος μας είναι, ο αγρότης να είναι δημιουργικός, ασφαλής και υπερήφανος για το προϊόν που παράγει. Στοχεύουμε, στην εποχή της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης όλων των αγροτών απ’ άκρη σ’ άκρη της πατρίδας μας. Με το παρόν σχέδιο νόμου, εξασφαλίζουμε, σε μεγάλο βαθμό, τη σταθερότητα στον προγραμματισμό και την οικονομική επιβίωση, της αγροτικής εκμετάλλευσης. Δίνουμε τη δυνατότητα στον αγρότη, σε περίπτωση καταστροφής της σοδειάς του ή του ζωικού κεφαλαίου του, να έχει ένα ελάχιστο σταθερό εισόδημα. Ασφαλίζουμε, με άλλα λόγια, την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο και αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους και τις κρίσεις, που είναι  σύμφυτοι στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, επανακαθορίζεται το ενιαίο εθνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας και προσδιορίζονται οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται. Επαναβεβαιώνεται η διατήρηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στον Ε.Λ.Γ.Α., με αποτέλεσμα να παρέχεται άμεση οικονομική και ηθική στήριξη στους πληττόμενους από ακραία καιρικά φαινόμενα παραγωγούς. Θεσπίζεται , εκτός από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΛ.Γ.Α., η πρόσθετη ασφάλιση για όσους επιθυμούν αυξημένη προστασία. Επίσης, εξυγιαίνεται οικονομικά ο Οργανισμός και προβλέπεται ο ισοσκελισμός των εσόδων του με τα έξοδα του.»                                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια: