Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σύμφωνα με τον Ν 3843/2010

Έχετε ημιυπαίθριους, πυλωτές, σοφίτες, ή άλλους χώρους που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3843/10 περί τακτοποίησης ημιυπαιθρίων και αλλαγή χρήσης λοιπών χώρων?
Αν ναι……  τότε μην χάνετε χρόνο!!!
  Οι λόγοι πολλοί:
Οι εγκύκλιοι 5 & 8/2010 του Υ.ΠΕ.Κ.Α προς τις Πολεοδομικές Διευθύνσεις καθορίζουν με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης:
1.     Χαμηλό κόστος προστίμου για τη δήλωση τους.
2.     Συμπερίληψη παταριών, σοφιτών, υπογείων αλλά και φωταγωγών και κάθε άλλου χώρου  εντός νομίμου όγκου των κτιρίων.
3.     Ρητά κατοχυρωμένη νομιμότητα μεταβιβάσεων δηλούμενων χώρων.
4.     Καμία άλλη μεταγενέστερη εισφορά ή πρόστιμο πέραν του αναλογούντος της παρούσης ρύθμισης.
5.     Σύνδεση δηλουμένων ανεξάρτητων χώρων με δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Ποιοι χώροι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση;

Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν οι χώροι που η άδειά τους εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2.7.2009. Οι διατάξεις του Ν.3843/10 αντιμετωπίζουν μόνο χώρους που έχουν προκύψει από υπερβάσεις δόμησης και αλλαγής χρήσης μέσα στο περίγραμμα του εγκεκριμένου όγκου νομίμως υφιστάμενου κτιρίου όπως π.χ ημιυπαίθριοι χώροι, πατάρια, σοφίτες,pilotis, υπόγειοι χώροι, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων, αρχιτεκτονικές προεξοχές κλπ και ΔΕΝ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ παραβάσεις έξω από τον όγκο αυτό, όπως δώματα, κλεισμένα μπαλκόνια, πέργκολες κλπ.
 
 Τι διαδικασία απαιτείται και πόσο χρόνο θα χρειαστεί;

Απαιτείται υποβολή φακέλου στην αρμόδια πολεοδομία που να περιέχει :
  • αίτηση του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του,
  • υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνονται ΑΦΜ και ΔΟΥ του ενδιαφερομένου, σύντομη περιγραφή του χώρου, ο αριθμός αδείας και ο χρόνος έκδοσής της, χρήση, εμβαδόν και τιμή ζώνης του ακινήτου,
  • τεχνική έκθεση μηχανικού και παραστατικό αμοιβής του συνοδευόμενο από αντίγραφο στελέχους αδείας, τοπογραφικό και εγκεκριμένη κάτοψη του χώρου, όπου αποτυπώνεται ο δηλωμένος χώρος με το εμβαδόν και τη νέα χρήση του,
  • παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία.
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέχρι την 28.12.2010. Εντός 30 ημερών ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει γνώση για πιθανές ελλείψεις και έχει προθεσμία 15 ημέρες να τις προσκομίσει. Μετά την διαπίστωση της πληρότητας θεσπίζεται το ειδικό πρόστιμο διατήρησης των ρυθμιζόμενων χώρων ανάλογα με το μέγεθος, χρήση και γεωγραφική θέση του σε διάστημα το πολύ 60 ημερών και αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο.
Πόσο θα μου κοστίσει, πότε και πώς θα πληρώσω;

Το κόστος περιλαμβάνει το παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο είναι 250€ για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία που ρυθμίζει ημιυπαίθριους χώρους, συν παράβολο 350€ όταν ρυθμίζει άλλους χώρους, συν παραστατικό αμοιβής μηχανικού του οποίου η ελάχιστη αμοιβή έχει θεσπιστεί στα 232,5€ + ΦΠΑ, συν το ποσό του ειδικού προστίμου (στο οποίο συνυπολογίζονται τα παράβολα που έχουν ήδη καταβληθεί και εφόσον και αν τα υπερβαίνει καταβάλλεται η διαφορά).
Το πρόστιμο καταβάλλεται για τις κατοικίες μέχρι 28.12.2011, ενώ για άλλες χρήσεις μέχρι 28.4.2012 και μπορεί να καταβληθεί σε 6 άτοκες δόσεις.


Τι φορολογικές επιβαρύνσεις θα έχω εάν προχωρήσω στην τακτοποίηση;
Ο νόμος αναφέρει  ρητά ότι δεν θα ζητηθούν αναδρομικές εισφορές κανενός είδους. Από τη στιγμή βέβαια που τα νέα μέτρα τακτοποιηθούν εφεξής θα αντιμετωπίζονται νόμιμα και ομοιοτρόπως όπως και τα υπόλοιπα μέτρα της κατοικίας ή άλλης ιδιοκτησίας από την εφορία. Το ίδιο θα ισχύει και στις μεταβιβάσεις.
 
Εάν δεν προχωρήσω στην τακτοποίηση τι κίνδυνο διατρέχω;

Κατόπιν ενημέρωσης από το ΥΠΕΚΑ κατέστη σαφές ότι μετά το πέρας της προθεσμίας για την υποβολή φακέλου τακτοποίησης των εν λόγω χώρων, θα διενεργηθούν ευρύτατοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια και εφόσον διαπιστωθούν παρανομίες/ αυθαιρεσίες θα επιβληθούν υψηλότατα πρόστιμα ανέγερσης (πλέον των 3 φορών παραπάνω συγκριτικά με τη διαδικασία τακτοποίησης) και πρόστιμα διατήρησης που θα καταβάλλονται για κάθε χρόνο εφόρου ζωής! Σε περίπτωση δε μη καταβολής τους το ακίνητο διατρέχει κίνδυνο κατεδάφισης. Επιπρόσθετα οι παραμένοντες χώροι σε καθεστώς παρανομίας δεν μπορούν να συνδεθούν με δίκτυα κοινής ωφέλειας και δεν μεταβιβάζονται.

2 σχόλια:

galaxynet είπε...

Μπράβο! Πολύ χρήσιμο άρθρο. ΣΣ

Στατικές Μελέτες είπε...

Ένα αναλυτικό και πλήρες εργαλείο για τον online υπολογισμό του προστίμου για τακτοποίηση χώρων με τον Ν. 3843/2010, θα βρείτε στα εργαλεία του site Μελέτη.gr.