Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ακυρώνεται η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό !!

Mαταιώνεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος.
  Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, με την οποία το Εμιράτο απέσυρε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για την επένδυση στον Αστακό.
  Όπως γνωστοποίησε ο Σπ. Κουβέλης σε απαντητική επιστολή ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ τον ενημερώνει ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ».
Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της Ελλάδας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο κ. Κουβέλης είχε στείλει στον υφυπουργό Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε για την πρόοδο που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς για την αδειοδότηση και το επενδυτικό περιβάλλον του συγκεκριμένου πρότζεκτ.
«Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με καλά πληροφορημένες πηγές η Επιτροπή που συστάθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, θα συνεδριάσει σε δύο με τρεις εβδομάδες.
Όπως άλλωστε, συμπληρώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «μέσα στην επιστολή τονίζεται ότι η καταρινή πλευρά είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα».
Σημειώνεται ότι η επένδυση ήταν μια ιδιωτική συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση, η οποία θα ανερχόταν περίπου στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ.
Στην κοινοπραξία για την εκτέλεση του έργου του Αστακού μετείχαν εκτός από τις δύο κρατικές καταρινές εταιρίες, η CCC και η Rosebud.

(από το in.gr)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να έχουμε το νου μας και να είμαστε σε επιφυλακή γιατί όλο και κα΄ποια άλλα σκουπίδια θα βρούν να μας πασάρουν. Δεν ειναι να έχεις εμπιστοσύνη ούτε στους Άραβες ούτε στους ...σοσιαλιστές τους δικούς μας.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ο Συνασπισμός είναι η καταστροφή του τόπου....
Και που να είχε και βουλευτή.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ειναι αλήθεια ότι ο Συνασπισμός ήταν το μοναδικό κόμμα που μιλούσε ξεκάθαρα για σκανδαλώδη βρωμοεπένδυση. Τα άλλα κόμματα έκαναν γαργάρα το όλο θέμα, όπως και οι εκφραστές τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που μας ζητάνε τώρα την ψήφο μας.