Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

43.000 άνθρωποι

Του Σταύρου Θεοδωράκη

Πολλοί προσπαθούν να παρουσιάσουν ως πολύπλοκο το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Δεν είναι. Από τους πολιτικούς ο κόσμος θέλει απλά πράγματα. Κοινή λογική, μελέτη και δράση. Πάρτε παράδειγμα τις θέσεις των κομμάτων για τους μετανάστες (είμαι υπό την επήρεια της εκπομπής των Πρωταγωνιστών για τον Έβρο). Στην καλύτερη περίπτωση οι απόψεις τους είναι αλλού γι' αλλού, στην χειρότερη είναι επικίνδυνες. Οι μισοί ζητάνε να γίνουμε Γερμανία (του Χίτλερ όχι της Μέρκελ) και οι άλλοι μισοί να γίνουμε η πρώτη και η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς σύνορα.43.000 μετανάστες μπήκαν από τον Έβρο χωρίς χαρτιά και παραδόθηκαν στην αστυνομία τους τελευταίους 10 μήνες. Πόσοι άλλοι μπήκαν και δεν τους πήρε κανείς χαμπάρι ας μην το συζητήσουμε.
    Ας δεχτούμε ότι μπήκαν μόνο (!) 43.000 σε 10 μήνες. Ξέρετε ποια ήταν η τύχη τους; Κοιμήθηκαν δύο μέρες στα κέντρα κράτησης του Τυχερού και του Κυπρίνου και την τρίτη μέρα πήραν ένα χαρτί που τους καλούσε να εγκαταλείψουν μόνοι τους τη χώρα μέσα σε 30 μέρες. Βγαίνοντας από τα κέντρα κράτησης τους περίμεναν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ με ταμπέλες «Athens 60 euro – Athens 85 USA». Επιβιβάστηκαν, ταξίδεψαν 10 ώρες, αποβιβάστηκαν στην Αθήνα και εδώ τελειώνει η μεταναστευτική πολιτική της ωραίας μας πολυκομματικής χώρας. Βέβαια οι 43.000 νέοι μετανάστες δεν πήγαν στα βόρεια ή στα vότια pροάστια που μένει το 99% του πολιτικού μας προσωπικού οπότε πώς να τους δουν οι πολιτικοί μας για να προβληματισθούν;
   Φαντασθείτε όμως κάποιον που δεν έχει λεφτά, δεν ξέρει λέξη ελληνικά να έρχεται αυτήν την εποχή στην πλατεία Ομονοίας. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη του; Χωρίς μεροκάματα, χωρίς πρόνοια, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς δηλαδή καμία διαδικασία ένταξης.
   Και αντί στα κόμματα και βεβαίως πρώτα από όλα στη κυβέρνηση να σημάνει συναγερμός με το απλό ερώτημα «τι κάνουμε με αυτούς τους 43.000 ανθρώπους» όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Οι μισοί εξαντλούν το ενδιαφέρον τους στους 10 Ιρανούς που ζητάνε πολιτικό άσυλο στα Προπύλαια και οι άλλοι μισοί ψάχνουν τρόπος να εμποδίσουν τους μουσουλμάνους να προσεύχονται σε ανοιχτούς χώρους.
   Κι αν οι 43.000 νέοι μετανάστες φαίνονται λίγοι για τη μεγάλη μας πόλη, σας πληροφορώ ότι οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Frontex είναι ότι το 2011 θα έρθουν στην Αθήνα 150.000 με 200.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οπότε όποιος μπορεί ας ξυπνήσει τα κόμματα (και την κυβέρνηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: