Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Κ'νούπια ''αλα παλαιά''


Επιδρομές   κουνουπιών  με ονομασία προέλευσης,  για  το …τρίτο από τα διεθνώς πασίγνωστα τοπικά μας προϊόντα, που μας θύμισαν παλιές ένδοξες εποχές, σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του δήμου μας.  Οι κάτοικοι  που δέχονται τις επιθέσεις των κουνουπιών είναι ανάστατοι, καθώς εκτός από το άκρως ενοχλητικό φαινόμενο φοβούνται και πιθανή μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς  είχαμε  ήδη ένα κρούσμα σε ηλικιωμένο από την περιοχή μας, ο οποίος ευτυχώς το ξεπέρασε.
Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίσταται ο πληθυσμός, έχουν να αντιμετωπίσουν τις φλεγμονές και αλλεργίες που δημιουργούνται στο σώμα τους  τα περισσότερο ευπαθή άτομα από τα τσιμπήματα των ενοχλητικών εντόμων. Το πρόβλημα είναι επίσης  ιδιαίτερα ενοχλητικό και σοβαρό και για τα κατοικίδια, λόγω της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων σε αυτά.
Οι ώρες που τα κουνούπια γίνονται ενοχλητικά είναι συνήθως από τις 6μμ έως και τις 10 το βράδυ,  λίγο πριν νυχτώσει δηλαδή και τις αμέσως επόμενες ώρες. Φέτος όμως το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς νέφη κουνουπιών εμφανίζονται όλες τις ώρες του 24ώρου προκαλώντας έντονη δυσφορία. Τα εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα φάρμακα τείνουν να εξαφανιστούν από τα καταστήματα λόγω της υπερβολικής ζήτησης.
Βροχοπτώσεις και κλιματική αλλαγή
Το πρόβλημα με τους απρόσκλητους επισκέπτες εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και κάθε φορά που ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, ο κόσμος δεινοπαθεί. Τα στάσιμα νερά βοηθούν στην αναπαραγωγή των κουνουπιών καθότι αυτά αναπαράγονται στην επιφάνειά τους.
Κανείς μας  ωστόσο δεν περίμενε ότι θα συνέχιζαν να μας ταλαιπωρούν ακόμα και στα μέσα Νοεμβρίου, με θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς, φαινόμενα που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, με παράταση του θέρους και άνοδο της μέσης θερμοκρασίας.Λόγω της οικολογικής ευαισθητοποίησης των τελευταίων ετών, έχουν σταματήσει οι διενεργούμενοι παλαιότερα  αεροψεκασμοί και έχουν περιοριστεί στις επίγειες κωνωποκτονίες σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι έντονο και κυρίως όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά από βροχές ή πλημμύρες, σε κανάλια, πάρκα, παιδικές χαρές, ακόμη και σε κολυμβητήρια και πισίνες, με την όποια δυνατότητα ελέγχου του προβλήματος μπορεί να προσφέρουν οι μέθοδοι αυτές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ.
ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ...ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ!!!
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΩΤΣΙΕΣ.