Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πιθανότητα έκπτωσης του Π. Κατσούλη;


Σε μια προσπάθεια ανάγνωσης και ερμηνείας του ν.3870/2010 περί εκλογικών δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων κατά τις δημοτικές εκλογές, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα με τον συνδυασμό του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Παναγιώτη Κατσούλη, που επικράτησε στις πρόσφατες  δημοτικές εκλογές.
Χωρίς να θέλουμε να δικαιολογήσουμε τον εκλεγμένο δήμαρχο, το πρόβλημα αυτό θα το αντιμετώπιζαν ούτως ή άλλως -με ελάχιστες εξαιρέσεις- και οι επικεφαλής των υπολοίπων συνδυασμών αν εκλέγονταν, γεγονός που μαρτυρά ότι  λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την επιλογή  των υποψηφίων και του νεφελώδους αυτοδιοικητικού τοπίου, ουσιαστικά κανείς δεν θα μπορούσε να έχει πλήρη γνώση των νέων νομοθετικών διατάξεων περί εκλογικής διαδικασίας.
Ειδικότερα στο άρθρο 10 του νόμου περί δημοσιοποίησης εσόδων και δαπανών στην κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ρητά αναφέρεται ότι οι συνδυασμοί υποχρεούνται να ζητήσουν δια των επικεφαλής τους ή του διαχειριστή των οικονομικών τους, έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ανακήρυξη, την παροχή σχετικού ‘’κωδικού πρόσβασης’’. Στην υπ. αριθμ. 21/50070/3-9-2010 εγκύκλιο του ιδίου υπουργείου  προσδιορίζεται ότι η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για συνδυασμούς και υποψηφίους σε δήμους μέχρι 10.000 κατοίκους και ότι δύο μήνες πρίν την διεξαγωγή των εκλογών και το αργότερο μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών, δηλαδή από 7/9 μέχρι 23 Οκτωβρίου, οι επικεφαλής των συνδυασμών οφείλουν να ζητήσουν τον ειδικό κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αναρτήσουν τα έσοδα και τις δαπάνες τους στην βάση δεδομένων. Μάλιστα η υποχρέωση ανάρτησης των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών αφορά αυτές που έχουν γίνει μετά την 9η Αυγούστου 2010, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 3870/2010.
Έτσι στο άρθρο 10 παράγραφος 5α του επίμαχου νόμου διαβάζουμε ότι η μη τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας δημοσιοποίησης των εσόδων και δαπανών των επικεφαλής και των υποψηφίων στην Κεντρική Βάση Δεδομένων, συνεπάγεται την έκπτωση του επικεφαλής του συνδυασμού και των υποψηφίων. Επίσης στο άρθρο 15 και στην παράγραφο 3 επαναλαμβάνεται ρητά ότι απαγγέλλεται έκπτωση εις βάρος των επικεφαλής των συνδυασμών και των υποψηφίων σε περίπτωση συνδρομής της παραγράφου 5, περίπτωση α, του άρθρου 10.
Ο ανωτέρω νόμος ψηφίστηκε με την λογική της ενίσχυσης της διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας και της επικράτησης των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ίσης μεταχείρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών στους συνδυασμούς. Η νομοθετική διατύπωση είναι σαφής και αδιάστικτη και από όσα διαπιστώσαμε  δεν προβλέπεται ρητώς και σαφώς από άλλη διάταξη η θεραπεία της ανωτέρω παράλειψης. Στην περίπτωση που μέχρι και σήμερα, ένα και πλέον μήνα μετά (την έναρξη της προεκλογικής περιόδου) δεν έχει ζητηθεί καν ο κωδικός πρόσβασης, αυτό συνεπάγεται την αυτοδίκαια  έκπτωσή του από το αιρετό αξίωμα με απόφαση της ειδικής επιτροπής της οποίας προΐσταται ο πρόεδρος του διοικητικού εφετείου Πατρών. 

Βέβαια η παράγραφος 5α του άρθρου 10 επιδέχεται ερμηνείας σχετικά με τον αν η συγκεκριμένη κύρωση συνδέεται με την υπέρβαση του πραγματικού ύψους δαπανών κατά το 1/3 του ανώτατου επιτρεπτού ορίου και σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν να θεραπεύεται η παράβαση εφόσον κατατεθούν επικαιροποιημένα φορολογικά στοιχεία του συνδυασμού. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πέρα από την τήρηση του νόμου κατά γράμμα, το ζήτημα πέρα από τυπικό είναι και ηθικό, καθότι (παραφράζοντας) …ο Καίσαρας δεν αρκεί να είναι τίμιος, πρέπει και να φαίνεται. Αναμένουμε απαντήσεις και εξελίξεις...

Το νομικό τμήμα του IeraPolis

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι απ’ τους υποψήφιους Δημάρχους της 7ης και 14ης Νοεμβρίου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, οι μόνοι που τήρησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι οι κύριοι Μουρκούσης και Μαργαρίτης;

Ανώνυμος είπε...

Με το να ριχνω ανεξελεγκτα λεφτα, ξερω κι εγω να βγω δημαρχος...
Αυτα πηγε να διορθωσει ο καλλικρατης.
Αν δεν τηρηθουν, ποιο το νοημα;
Δεν πρεπει να γινει γαργαρα το θεμα.

Ανώνυμος είπε...

Είστε μεσάνυχτα...νυχτομένοι. Δεν ξέρει ο Πικατσου τι κάνει; Ο μέντοράς του και πρωτοπαλλήκαρο του... Μακρυχέρι έτσι θα τον αφήσει;

Ανώνυμος είπε...

Φανταστειτε τι ρεταλια ειναι που μεχρι και αυτοι οι υποψηφιοι δικηγοροι αλλα και ο επικεφαλης, δεν μπηκαν στον κοπο να διαβασουν τον νομο και τις σχετικες εγκυκλιους.
Και θελουμε αυριο αυτοι να μας οδηγησουν μπροστα στο δρομο της διαφανειας και της αναπτυξης.

Ανώνυμος είπε...

Προς το νομικό τμήμα του Ierapolis (για να μην γράφονται ανακρίβειες).

η παράγραφος 5α του αρθρου 10 αναφερει επακριβώς :" η μη τηρηση της ανωτερω διαδικασίας ....συνεπάγεται έκπτωση του επικεφαλής του συνδιασμού και των υποψηφίων ,ΕΑΝ το πραγματικό ύψος των δαπανών υπερβαίνει κατα το 1/3 το ανωτατο επιτρεπτό όριο."

η δε παραγραφος 5β αναφέρει : " ΕΑΝ δεν υφίσταται υπέρβαση του πιο πάνω ποσοστού ή η παράβαση αναφέρεται σε απόκρυψη ή αναληθή παράθεση εσόδων επιβάλεται προστιμο...."

Αρα το θέμα είναι ΑΝ υπάρχει υπερβαση του πιο πάνω ορίου και όχι ΑΝ η συγκεκριμένη παράγραφος επιδέχεται ερμηνείας όπως λέτε.

Για να μην δημιουργούνται στον κόσμο λανθασμένες εντυπώσεις...

Με εκτίμηση

Αποστολόπουλος Σπύρος

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΩ Ο ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
ΠΑΝΩ Ο ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΔΑΣ
ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΣ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙΤΕ?
ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ , ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε σπυρο διαβασε το αρθρο 15 οπου διαχωριζεται το υψος των εκλογικων δαπανων ως κυρωση απο την καθεαυτο παραλειψη αναρτησης και κτησης κωδικου...απορω με ποια ιδιοτητα κανεις και υποδειξεις σε νομικους και μη..εκτος και αν σε βαζουν αλλοι επιφανεις νομικοι

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΕΧΕΙΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΛΕΞΗ ΣΤΟ ΥΒΡΙΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ. ΑΝΤΙ ΤΟΥ Κ....ΠΑΙΔΟ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΣΩΚΟΠΑΙΔΟ( ΣΩΚΟ=ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΗ, ΠΡΩΗΝ ΑΣΥΝΕΧΙΣΤΗ, ΠΡΩΗΝ ΕΚΔΟΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ)

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΣΑΣ. ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΜΠΛΕΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ. ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ (ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΟ AgrinioPress ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ BLOG Η ΤΥΠΟ, ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ) ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΝΑ ΔΡΑΣΗ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε δήμαρχε αφού έχασες το πλεονέκτημα του γνώστη του σχεδίου Καλλικράτης με την πατάτα που έκανες με τα οικονομικά, αφού έχασες το ηθικό πλεονέκτημα που είχες με την είσοδο και εκλογή ατόμων που ΔΕΝ είχαν το δικαίωμα τουλάχιστο μην χάσεις το δικαίωμα του πολίτικου ΑΝΔΡΟΣ. Και αφού μας αυτοπροέβαλες το μεγάλο πολιτιστικό σου έργο θα γνωρίζεις σίγουρα;;; ότι ο δήμος έβγαλε μεγάλους πολιτικούς άνδρες και ηγέτες που βρήκαν μπροστά στα δύσκολα. Ε λοιπόν ΠΑΝΟ δεύρο έξω , μίλα σε αυτούς που σε ψηφίσαν και πες τι πραγματικά συμβαίνει. Με συνεντεύξεις στο agrinionews ( τυχαιο;;) και δημοσιεύματα από την aixmi δεν θα περάσουν 3,5 χρόνια

Ανώνυμος είπε...

Πανουυύλλλλ αν δεν μπορεις να πεις την αλληθεισ στον κοσμο απο εδω πανε στο Καστελοριζο και κανε διαγγελμα οπως ο Πανανδρεου οταν μας την φορεσε. Αν παλι σου ερχετε μακρυα πανε στην Αγια Τριαδα Τουρλιδας και για να παει ασορτυ η τριαδα παρε μαζι σου Πουλι και Σπανο. Αλλωστε συμβολα αλλης εποχης ειναι.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙΙΙΙΙ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΞΑΝΑ
ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΣΤΡΑΠΑ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΔΑ
ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΣΚ@ΤΑ...