Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ: Έρευνα για το φορολογικό καθεστώς της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


• Έρευνα για το φορολογικό καθεστώς της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Αγίου Όρους, όπως αυτή που ήδη έχει ξεκινήσει για το Βατικανό, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τις εμπορικές δραστηριότητες Εκκλησίας της Ελλάδας και του Αγίου Όρους, είναι σύμφωνο με το Κοινοτικό Δίκαιο και τους κανόνες περί ανταγωνισμού.

Η ερώτηση αυτή του Έλληνα Ευρωβουλευτή βασίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP /10/1319, 12 Οκτ. 2010) ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Ιταλίας για φορολογικά προνόμια του Βατικανού για «εξαιρέσεις και φορολογικές απαλλαγές υπέρ εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που «αναπτύσσουν και εμπορικές δραστηριότητες». Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτού του είδους η μεταχείριση αποτελεί «επιλεκτική ευμενή μεταχείριση» και ουσιαστικά «παρέχει παράνομες κρατικές ενισχύσεις με την μορφή φορολογικών εξαιρέσεων σε δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα», παρέχοντας έτσι «άδικο πλεονέκτημα» υπέρ των εκκλησιαστικών εμπορικών και κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων.

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού αναφέρεται στην ανωτέρω έρευνα της Επιτροπής για το φορολογικό καθεστώς στην Ιταλία, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα «εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει έντονη συζήτηση για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών του Αγίου Όρους τα οποία είτε απαλλάσσονται από φόρους είτε τυγχάνουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης», ακόμα και για εμπορικές και κτηματομεσιτικές δραστηριότητες.
Καταλήγοντας την ερώτησή του, καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το φορολογικό καθεστώς, για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα/ οντότητες και τις Μονές του Αγίου Όρους στην Ελλάδα, που συνδέονται με άσκηση εμπορικών και κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων αυτών των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όπως κάνει και με την περίπτωση της Ιταλίας.


Το γραφείο Τύπου 9/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: