Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Στην χώρα της Absolut

της Γκέλης Βούρβουλη
Οταν ο κόσμος γύρω μας χάνει δουλειές και τα Χριστούγεννα έχουν μια γκρίζα απόχρωση, η συζήτηση για την απεξάρτηση απο το πετρέλαιο μπορεί να ακούγεται εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είναι, όμως. Διαβάζοντας για τη σουηδική περιοχή των 80.000 κατοίκων που κατάφερε να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χωρίς πετρέλαιο, ακόμα και μέσα στο (σουηδικό) καταχείμωνο, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν η οικονομία που κάνουν οι άνθρωποι αυτή την περίοδο της κρίσης.
Κι όταν διάβασα παρακάτω ότι παράγουν την ενέργειά τους απο τα σκουπίδια τους και όχι από ανεμογενήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα, ενθουσιάστηκα. Πώς το κάνουν; Πολύ απλά και φυσικά. Εφτιαξαν ένα εργοστάσιο το οποίο επεξεργάζεται βιολογικά διάφορα είδη σκουπιδιών και παράγει ένα είδος μεθανίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ηλεκτρισμό αλλά και ως καύσιμο για τα αυτοκίνητα!
Ποιά είναι αυτή η προχωρημένη περιοχή; Το Κρίστιανσταντ, γνωστό και ως πατρίδα της βότκας Absolut - που κάτι παραπάνω ξέρει απο βιολογική παραγωγή «καυσίμων». Πρίν απο είκοσι χρόνια, η περιοχή έκαιγε αποκλειστικά και μόνο πετρέλαιο. Πριν απο δέκα χρόνια, αποφάσισαν να βάλουν μπροστά το σχέδιο απεξάρτησης - και ο υπόλοιπος κόσμος τους θεωρούσε εκκεντρικούς Σουηδούς. Σήμερα, καίνε το μεθάνιο που παράγουν απο τα σκουπίδια τους και δεν έχουν ανάγκη ούτε το πετρέλαιο, ούτε τους συμβιβασμούς που απαιτεί σε όλα τα επίπεδα. Αλλά αυτοί είναι Σουηδοί, είπαμε. Όταν εμείς νοιαζόμασταν μόνο για το πώς θα κλέψουμε την Εφορία, εκείνοι νοιάζονταν για το μέλλον των παιδιών τους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκαιο πράγματι αυτή η περιοχή τα έχει καταφέρει εντυπωσιακά, αξιοσημείωτο της υποθέσεις είναι ότι ο αντιδήμαρχος και οι δυο δημοτική σύμβουλοι της πετυχημένης αυτής της πόλης είναι Έλληνες.
Βίκυ

Ανώνυμος είπε...

Επιπέδου Μαστραπά και Πουλή φαντάζομαι!

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΣΤΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.