Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων





reppas_dhmhtrhsΤα έργα των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης, βαίνουν προς  επανεκκίνηση, ύστερα από θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υποδομών με τις κοινοπραξίες που τα κατασκευάζουν την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Δ.Ρέππα, στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των τραπεζών και όποιοι αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος.
Ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι κατόπιν αυτών, θα εφαρμοστεί η μείωση των διοδίων στα τέλη καλοκαιριού.
Ειδικότερα, στο μνημόνιο συνεργασίας το οποίο συνυπέγραψαν οι δύο πλευρές, προβλέπεται μείωση κατά 25% - 30% σε όλο το οδικό δίκτυο και κατά 50% στα υπό κατασκευή τμήματα.
Οι δύο πλευρές μονόγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης που είχε προτείνει το υπουργείο Υποδομών και όπως ανακοινώθηκε η τελική συμφωνία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου και να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των τραπεζών που χρηματοδοτούν τα έργα και όποιοι «βλέπουν με καλό μάτι» την επίτευξη της συμφωνίας και αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος, που είναι το μεγαλύτερο αυτή την εποχή στη χώρα μας, ανέφερε ο κ. Ρέππας.
Οι κ.κ. Ρέππας και Μαγκριώτης υπογράμμισαν ότι απ' όλη αυτήν τη διαδικασία «μπήκε φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις διοδίων, που οι αρχικές συμβάσεις προέβλεπαν να επιβληθούν το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οι αυξήσεις αυτές υπολογίζονταν στο 40% των σημερινών τιμών στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα - Κόρινθος.
Όπως εξήγησε ο κ. Ρέππας, η τελική συμφωνία θα ρυθμίσει όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, τεχνικές λύσεις, προβλήματα με τις προσφυγές κλπ.
Η μονογραφή της συμφωνίας, είπε ο κ. Ρέππας φανερώνει την σταθερή επιλογή όλων των μερών να στηρίξουν αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την χώρα.
Είναι επίσης εξίσου αισιόδοξο, πρόσθεσε, ότι και οι τράπεζες που συμμετέχουν στις συνομιλίες θα επιβεβαιώσουν και εμπράκτως την θέση τους με την καταβολή των δανείων, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά τα έργα.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού του Δημοσίου που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο θα συσταθεί, ενώ ήδη έχει υπάρξει ανακοίνωση για την πρόσληψη συμβούλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: