Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Γιατί τόση άσκοπη αφισορρύπανση;

Ξαναγέμισε ο ευρύτερος δήμος, αλλά και εκτός ορίων του, με νέες αφίσες, αυτή τη φορά για τη θεατρική παράσταση στο λιμάνι.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πλημμυρίσει πάλι ο τόπος με χιλιάδες αφίσες για τη Φαραντούρη και τον Ιωαννίδη.
Μα καλά, πιστεύει κανείς σοβαρά ότι οι θεατές που πρόκειται να έρθουν στις όποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημερώνονται μέσω των αφισών στις κολόνες και τα σήματα της τροχαίας;
Την εποχή που τα πάντα κατακλύζονται από ενημέρωση μέσω του έντυπου και του (δωρεάν) ηλεκτρονικού τύπου, περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ενημερωθούν με τέτοιο πατροπαράδοτο τρόπο; Όσοι  πρόκειται να έρθουν στις εκδηλώσεις είναι ήδη ενήμεροι με οποιοδήποτε άλλο μέσο πλην αυτού. Διαβάζουν, παρακολουθούν, ρωτάνε, ενδιαφέρονται. Εξάλλου τα ίδια και τα ίδια άτομα παρευρίσκονται στα πολιτιστικά. Όση διαφήμιση και να γίνει δεν πρόκειται να συγκινηθούν αυτοί που δεν νοιάζονται για τέτοια γεγονότα.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο (και το χρήμα..) για μερικά έστω παραπάνω άτομα-θεατές, να δημιουργείται τόσο σκουπίδι απ΄ άκρου εις άκρον;  Πόσα άτομα χωράνε στους χώρους εκδηλώσεων; 200, 300 το πολύ. Ποιό το νόημα να υποβιβάζεται η αισθητική των πόλεων, των χωριών, του τοπίου εν γένει, να γεμίζει παντού ο τόπος με σκουπίδια τις επόμενες μέρες για να μάθουν ντε και καλά όλοι ότι κάποια εκδήλωση γίνεται; Ο πολιτισμός δεν επιβάλλεται δια της βίας. Και η αφισορρύπανση είναι μια μορφή βίας..
Γιατί τέτοια σπατάλη δημοτικού χρήματος; Εδώ πως περισσεύουν χρήματα και για άλλες πιεστικές ανάγκες ( πχ καθαριότητα) δεν υπάρχουν;; Ή μήπως είναι χορηγός κάποιος; Αν υπάρχουν τέτοιοι ας κληθούν να συνεισφέρουν σε άλλες δημοτικές ανάγκες.
Έπειτα, πως περιμένει κανείς να σεβαστούν οι πολίτες (επαγγελματίες, σύλλογοι, κλπ) το περιβάλλον και να μη γεμίζουν τις κολόνες και τα δέντρα με αφίσες και διαφημίσεις για κάθε εκδήλωση που διοργανώνουν, όταν ο δήμος δεν δίνει το σωστό παράδειγμα και πρωτοστατεί ο ίδιος στη ρύπανση; Ποιο το νόημα να καλούν κάθε τόσο τους εθελοντές για να καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους όταν το αφεντικό του δήμου δεν είναι νοικοκύρης στον τόπο του και παράδειγμα προς μίμηση;

Και τι οξύμωρο και τραγελαφικό! Να διαφημίζεις πολιτισμό, ρυπαίνοντας το περιβάλλον...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μα και οι ανθρωποι στα χωρια, αν δεν δουν σε αφισα τον κλαρινιστα ή την τραγουδιαρα, δεν θα πανε στο πανηγυρι!

Περα απο την πλακα, επρεπε ο δημος: 1. να εχει ειδικες θεσεις για αναρτηση αφισων

2. να γινεται ελεγχος για παρανομη αφισοκοληση που εχει κανει την πολη καρακατσουλιο και κουρελαρια

Ουτε θεσεις εχει θεσπισει, ουτε ελεγχους κανει, και ο ιδιος ο δημος ρυπαινει.

Με τις υγειες μας.

Εν ετει 2011 ακομη ασχολουμαστε με θεματα ταξης και καθαριοτητας.
Παμε μπροστα, παμε πολυ καλα.
Που να επιζητουσαμε και τιποτε περισσοτερο απο την καθαριοτητα...
Βρε για τιποτε δεν ειμαστε τελικα.